Musikartisten, skådespelerskan, modellen och företagaren Beyoncé har valt att ta ställning för det som kallas feminism. Hon utnyttjar den plattform som hennes inkomster och berömmelse ger för att påtala brister. För detta får hon kritik, men hon möter också respekt och beundran för sina föreställningar.

Feminism

Beyoncé kallar sig feminist, men hon har fått kritik för att vara en representant för lättfeminism, eftersom hon spelar på kvinnans sexighet i sina scenshower och videos. Hennes feminism har tagit sig många uttryck i de sångtexter hon skrivit, vilka flera gånger kritiserar hur män och killar beter sig Hon hade till och med en MTV-show där ordet ”Feminism” stavades i stora bokstäver på scenen.

Andra saker som visar på hennes feminism är att hon har ett turnéband som endast består av kvinnor, att hon ofta väljer kvinnliga regissörer till sina musikvideos och att hon öppet stödde Hillary Clintons presidentvalskampanj 2016. Beyoncé har sagt att hon med feminism menar att män och kvinnor ska ha samma rättigheter och möjligheter i livet, men att kvinnor ofta blir begränsade idag. Hon är själv ett levande bevis på realfeminism, hon tjänar ofta bättre än de manliga artisterna i USA och hon driver själv sin karriär och sina bolag. Beyoncé har nog aldrig problem med att få betalt, men skulle det ske kan hon sälja enstaka fakturor för att få in pengarna.

Black Lives Matter

Beyoncé har på senare år tagit aktiv ställning mot alla polisskjutningar där svarta män dödats i USA. Hon framhäver gärna sin rastillhörighet i olika shower och hyllar hela tiden sitt afroamerikanska ursprung. När hon uppträdde under pausen i Super Bowl 2016 hade hon en show och klädsel som förde tankarna till Black Panthers-rörelsen. Hon citerar ofta Malcolm X och Martin Luther King. Det är inte första gången som en svart artist påtalar diskriminering, hot om våld och död och de begränsade möjligheter som den afroamerikanska, och för den delen, även den latinamerikanska, befolkningen i USA möter. Artister och musiker som Billie Holiday, Stevie Wonder, Tina Turner och Michael Jackson gjorde alla försök i den riktningen. Skillnaden med Beyoncé är att hon är högljuddare, konsekventare och starkare i sin kritik av det amerikanska samhället och dess polisvåld. Dessutom har hon hela USA:s öra, såväl ungdomar från alla raser och socialgrupper, som politiker från hela skalan lyssnar till Beyoncé.

Hon tar kraftfull ställning i rasfrågan. I musikvideon till ”Formation” visar hon prov på sin politiska medvetenhet. I videon sitter hon på en sakta sjunkande polisbil från New Orleans-polisen i en översvämmad och ödelagd stad. Scenen alluderar till att det var mest den svarta, fattiga befolkningen som blev offer för stormen Katrina. De var antingen för fattiga för att fly undan, eller hade sina bostäder på de sämsta platserna i staden, och de fick sist hjälp av staten att komma undan eller att komma på fötter. Den starkaste scenen från ”Formation” är en ensam liten afroamerikansk kille som dansar, iklädd en hoodie, framför en stor samling, kraftfullt kravallutrustade poliser. Bakom killen är det sprejat ”Stop Shooting Us” på väggen. Kan ett budskap bli tydligare än så?