Älskar du musik och att spela, men drömmer om nya instrument? Att köpa instrument är ofta ganska dyrt, något som gör att många drar sig för att göra det. Det finns dock sätt som gör att du kan få in extra pengar så att du till exempel har råd att köpa dina drömmars gitarr. Läs vidare för att ta reda på hur du kan tjäna pengar genom att lämna in smycken till en pantbank.

Vad är en pantbank?

Vad är då egentligen en pantbank och hur kan en sådan hjälpa dig? Kort kan man säga att en pantbank är en bank där du kan ta lån. Till skillnad från en vanlig bank använder du dock inte din inkomst eller ditt hus som säkerhet. Istället lämnar du in föremål med värde, exempelvis smycken, som säkerhet. Banken lånar sedan ut en summa till dig baserad på ditt föremåls värde. Du behöver dock inte köpa tillbaka ditt föremål om du inte vill. De flesta pantbanker säljer istället föremål som inte blivit utlösta vidare. Det gör att en pantbank kan vara perfekt för dig som har föremål av värde som du vill bli av med.

Undersök vad du har hemma

När du bestämt dig för att köpa ett nytt instrument och därför vill låna pengar av en pantbank är det första du bör göra att undersöka vad du har hemma. Smycken är ofta ett säkert kort hos pantbanker. Många av oss har ju till exempel gamla guldsmycken som bara ligger och skräpar och aldrig används. Dessa är perfekta att lämna in till pantbanken för värdering.

Det kan dock vara bra att tänka på att inte lämna in sådant som betyder mycket för dig. Skulle du inte kunna lösa ut ditt föremål behåller nämligen pantbanken det och säljer det vidare. Väl värt att tänka på är också vad investeringen innebär för dig. Om ett nytt instrument skulle kunna göra att du kommer vidare och kan slå igenom kan det kanske vara värt att lämna in det där halsbandet som du visserligen tycker om men aldrig använder.

Sist men inte minst är också värt att nämna att det idag finns digitala pantbanker. Dessa gör hela processen med att låna ännu smidigare. Allt du behöver göra är att beställa ett försäkrat kuvert som du lägger dina värdesaker i. Dessa skickas sedan till pantbanken som värderar dina föremål och sätter in pengar på ditt konto.