Musikindustrin i olika delar av världen står tillsammans med filmindustrin för otroliga summor pengar och ibland för hela länders ekonomiska tillväxt. Musikindustrin i USA är den ledande och genererar nära 8 miljarder dollar för enbart 2018 och andra länder är inte långt efter. De största musikindustrierna är:

USA

Miljarder dollar genereras inom denna industri årligen och inte är det konstigt, när så många välkända artister kommer härifrån. De senaste åren har musikindustrin bara ökat och den största bidragande faktorn är den ökade konsumtionen av digital musik. Många mindre företag med inriktning mot musik och digital distribuering av musik har uppkommit. Även nya digitala möjligheter för företagskredit har möjliggjort många mindre aktörer på marknaden och konkurrensen i USA är hårdare än någonsin. Online streaming har betytt stora fördelar för industrin som länge försökt hitta sätt att kunna dra nytta av tekniken.

Japan

Japan genererar omkring en tredjedel av den amerikanska produktionen varje år, vilket även det betyder flera miljarder dollar årligen. Det japanska samhället är i vissa delar mer konservativt och övergången till digital musik och streaming har inte fått samma genomslag här som i USA. Ett musikalbum kostar i Japan 30 dollar jämför med ett standardpris på 16-18 dollar i USA. I Japan finns det högsta antalet musikaffärer i hela världen. 75% av den musik som säljs i Japan består fortfarande av cd- och vinylskivor.

Tyskland

Som nummer tre på listan över världens största musikindustrier återfinns Tyskland. Även i Tyskland har övergången till digital musik som online streaming gått betydligt långsammare än i exempelvis USA och digital musik står för enbart 25% av försäljningen. Berlin är verkligen ett musikcenter i Tyskland och med de totala intäkter på motsvarande omkring ett par miljarder dollar årligen är man bara snäppet större än följande land på listan.

Storbritannien

Enligt den brittiska branschorganisationen har landet 17% av den globala musikindustrin vilket innebär att var sjätte skiva som säljs är skapad i Storbritannien. I Storbritannien finns många internationellt välkända band och artister vilket ökar den totala försäljningen varje år. Det är inte konstigt att både USA och Storbritannien är högt upp i en industri där några av de största stjärnorna är engelsktalande. Det dröjer enligt många experter inte länge förrän landet passerar både Tyskland och Japan.

Globalt

Det senaste decenniet har digital musik och online streaming påverkat industrin på flera sätt och den har troligen förändras i grunden. Trots allt är cd- och vinyl försäljningen liksom livespelningar fortfarande väldigt stor världen över och många av de upphovsrättsdomar vi har sett genom de senaste åren verkar nu sjunka. Industrin har fått anpassa sig efter den nya tekniken och helt enkelt göra det bästa av det. För musikälskaren har nya möjligheter att kunna lyssna på sin favoritmusik uppkommit och det är idag lättare än någonsin att få tag i sådan musik.