Detektivbyrån är ett omtalat svenskt band som blev kända genom sitt sätt att kombinera visor med elektroniska ljud. De är också kända för att använda olika kombinationer av maskiner (främst datorer och annan teknik) och mer eller mindre vanliga instrument.

Om Detektivbyrån

Detektivbyrån bildades 2005 av de båda bröderna Anders och Martin Molin samt Jon Nils Emanuel Ekström. De var mest verksamma i och runt om Göteborg mellan 2005-2010. De menar att de blev inspirerade av olika band som spelade elektronisk musik av varierande former. Men, de gjorde verkligen sin egen grej av musiken. Numera finns inte bandet längre, de annonserade att de skulle sluta spela tillsammans 2010. Dock har både Anders och Martin Molin fortsatt musicera på varsitt håll. Martin Molin har bandet Wintergatan och Anders har ett enmansband under namnet Anders Flanderz.

Musik

Du hittar deras låtar här bland annat. Och deras musik är svår att beskriva i ord. Oftast saknar låtarna text och de baseras på melodier som bland annat får en att tänka på franska dragspelsmusiker. De använder allt ifrån saxar, datorer, mikrofoner, andra former av teknik samt mer klassiska instrument som vibrafoner, synthar, dragspel och melodika. Musiken som de komponerat har både använts i filmer och i scenkonstproduktioner av olika slag. Det kan bero på att den är tacksam att anvnda eftersom den är instrumental samtidigt som den sätter en tydlig stämning. Deras musik har också använts en del i datorspel samt i något tv-spel av samma anledning.

Det allra häftigaste med deras musik är att se dem spela, eftersom de inte spelar tillsammans längre får en nöja sig med det som finns filmat av deras tidigare spelningar. Det är väldigt intressant att se hur de åstadkommer sin musik och att se dem använda alla föremål och instrument som deras låtar är baserade på. Oftast har de en dator på scen också eller åtminstone en rad olika pedaler och mikrofoner.

Deras debutalbum Wermland kom först 2008, fast då hade de redan släppt en EP, en singel och ett annat album. Så, några debutanter var de ändå inte riktigt och de var dessutom redan etablerade i och runt om Göteborg då. Trots att bandet inte spelar ihop längre finns det inga tvivel om att de kommer att fortsätta höras i svenskt musikliv framöver.