Vad som är musik och framförallt bra musik råder det många delade meningar om. Som tur är finns det mycket att välja på och så sant som det finns olika sorters musik, lika sant är det också att smaker inte kan jämföras med varandra. Idag har vi tillgång till både gamla klassiker och nya musikstilar som imponerar. Oavsett gren eller vilket århundrade musiken kommer från är musik något vi inte kan vara utan eller bli opåverkade av.

Vad ger musik för effekt?

Vad som kan betraktas som glad eller dyster musik kan variera. Det är många faktorer som spelar in, vad musiken tillhör för kategori, från vilken kultur den kommer, vad texten handlar om, om sådan finns etcetera.

När vi lyssnar på musik kan vi uppleva olika känslor. Musik påverkar hela vår hjärna och kan förstärka många av våra känslor uttalade som outtalade. Om vi exempelvis är glada kan lätta toner med en harmonisk text göra stämningen bra för oss och få oss att bli på godare humör som håller i sig. Är vi i ett negativt tillstånd kan musiken få oss att avreagera oss, den kan ge oss tröst men också en skjuts i rätt riktning. Sorglig musik kan alltså göra oss gladare och hjälpa till med bearbetning. Ibland kanske vi använder oss av musiken för att tänka på annat medan vi gör något som kräver ansträngning, bra låtar i hörlurarna under löprundan kan få oss att springa lättare och bättre. Med andra ord är det bra att investera i riktigt bra hörlurar till exempel via https://www.teknikdelar.se/ så att vi kan få ta del av musik vi gillar oavsett sammanhang.

Musik är en del av allas liv

Vare sig vi är väldigt kunniga och musikintresserade, musikaliska eller aktivt lyssnar på musik i olika sammanhang är musik något som alltid finns runt omkring oss, som vi även inaktivt får ta del av. När vi till exempel väntar i telefonkö kan vi höra en och annan slinga för att få en mindre tråkig väntetid. När vi handlar på köpcentrum, när vi zappar på tv:n och får ta del av reklamsnuttar och inte minst när vi ser på film. Det finns bokstavligen toner framställda för att ge människor rysningar och som förstärker scenerna och våra känslor knutna till den.

Musik aktiverar hjärnan

När vi lyssnar på musik, spelar ett instrument eller på annat sätt skapar musik aktiveras vår hjärna. Om musiken vi lyssnar på har text förstärks språkcentrum och påverkar vårt språk positivt. Det finns en hel del kognitiva positiva effekter av musik som påverkar oss, bland annat har körsång visat sig vara både bra för vår psykiska välbefinnande samt ha samband med positiv livssyn och dessutom längre livstid.

Musik är under alla omständigheter ett vinnande koncept för oss, kanske är det radion som blir räddningen nästa gång du fastnar i en bilkö på väg hem från jobbet.