Vi svenskar är ganska framgångsrika inom musiken i nuläget och har även varit det under de senaste 100 åren. Vi har fostrat band och artister såsom ABBA, The Cardigans, Avicii och Zara Larsson. Vi har även många bra låtskrivare och producenter som gjort att Sverige gjort sig ett namn inom musiken. I tillägg kan man nu ha tillgång till musiken var man än befinner sig tack vare den senaste tekniken.

Det är många låtar, framför allt barnlåtar, som man lär sig redan som liten och som sedan sätter sig långt in i hjärnan och kan sjungas på beställning om man så blir väckt mitt i natten. Exempelvis kan vi alla sjunga låtar som Imse Vimse spindel och Blinka lilla stjärna. Vi vet även att alla kan ta ton till Vi gratulerar eller Ja må han/hon leva om det står en My Little Pony-tårta på bordet, där ljusen strax ska blåsas ut.

Det finns även många låtar längs livet som snabbt och enkelt sätter sig bakom pannbenet som man sedan nynnar på i tid och otid. Till exempel är de så kallade sommarplågorna utmärkta exempel på sådana låtar. Det var låtar som blev hits på somrarna och som man antingen älskade eller hatade. Oavsett så gick det inte att komma från dem om man ens försökte. Resten av artikeln kommer tillägnas sommarplågor och vi får hoppas att det kan ge dig lite nostalgiska minnen från förr. Eller vad sägs om följande låtar:

  • Boten Anna. ”Jag känner en bot, hon heter Anna, Anna heter hon…” lät det var man än gick under sommaren 2006 då Basshunter skapade årets sommarplåga. Låten tog endast sex timmar att göra och den bör därmed ha haft en ganska bra timlön.
  • Hej hej Monika. Nic & the Family var värd för sommarplågan år 2004. Låten skrevs av Nikolaj Schröder tillsammans med Felix Rodriguez och Maja Ivarsson som annars tillhör bandet The Sounds.
  • The Ketchup Song. Detta blev en världshit som slog igenom under år 2002. Låten gjordes av 3 spanska systrar som gick under namnet Las Ketchup. År 2006 ställde de även upp i Eurovision Song Contest för Spanien, men det blev inga större framgångar där då de hamnade på plats 21 av 24.
  • Dragostea din tei. Även denna hit nådde Sverige under 2004 och fick ett otroligt genomslag trots att det var ytterst få som kunde förstå eller sjunga den. Låten gjordes ursprungligen av O-Zone som var en moldavisk grupp. Dock var det först när Haiducii gjorde covern som den verkligen letade sig in i allas hjärnor.

Det finns så många fler sommarplågor och andra låtar som har etsat sig fast i våra huvuden genom åren. Men artikeln kan tyvärr inte göras oändlig och därför får ni hålla till godo med ovanstående.