Att spela i ett band handlar inte bara om att vara en duktig musiker, eller för den delen att bandmedlemmarna alltid har roligt ihop. Det handlar också om att lyckas marknadsföra sig själva som grupp och att sätta upp gemensamma mål.

Marknadsför er gruppkonstellation

Marknadsföring handlar som bekant om att fånga lyssnare och blivande lyssnares uppmärkshet och att skapa ett intresse kring er musik och för er som musiker. Men, hur går ni tillväga för att uppnå bäst resultat? Här finns ännu fler tips.

Gemensam målsättning

En bra början är att sätta gemensamma mål. Det skapar både en överblick över det arbete med marknadsföringen, spelningar och repetitioner som ni har framför er. Samtidigt som gruppkänslan förstärks av känslan att ni jobbar mot samma mål och att ni gör arbetet tillsammans. Att dessutom skriva ner målen gör att ni inte glömmer bort dem och om det finns möjlighet kan ni fysiskt sätta upp dem i replokalen så ni ser dem varje gång ni repar. På det sättet blir ni ständigt påminda och förhoppningsvis motiverade till att fortsätta att lägga ner mängder av tid och energi på det ni gör tillsammans. Oavsett om målet är stort eller litet så finns det där som en gemensam fokuspunkt.

Använda internet och andra medier

Ett bra sätt att gå vidare när ni har etablerat era gemensamma mål är att se över er budget. Ofta börjar de flesta band med en obefintlig eller nästintill obefintlig budget. Det gör att ni behöver se över era möjligheter att marknadsföra er gratis eller på sätt som inte kostar speciellt mycket i alla fall. Med internets intåg och sociala mediers framfart finns det en uppsjö av hemsidor, plattformar och andra ställen som både kan hjälpa er att navigera i er jakt på bra marknadsföringsställen och de kan dessutom fungera som dem. Att starta ett gemensamt konto på något av de många alternativ som sociala medier erbjuder är en fantastiskt bra start. På det sättet kan ni åtminstone börja sprida information om er som band och era spelningar till folk ni redan känner och till deras vänner.

Mentorer och samarbeten

Ett annat bra sätt att komma igång med sin marknadsföring kan vara genom att ta hjälp av andra musiker. De allra flesta har börjat precis där ni är nu och de allra flesta ställer gärna upp och ger tips och råd på hur ni tar er vidare. Det kan handla om att ta en fika med en annan grupp eller att vara förband till någon som drar mer publik och liknande. Att synas i så många sammanhang som möjligt.