Pop och politik är en podcast och ett radioprogram som produceras av Sveriges Radio. Det är numera tv-sänt också via Utbildnings Radion (UR). Programmet hade premiär 2009 och sedan dess har det hänt mycket. Det gick så bra för programmet att det senare fick åka på turné runt om i landet. Utöver att både sändas i radio och tv.

Om Pop och politik

Det hela började år 2009, Ann-Charlotta Gunnarsson som både är programledare och programmets producent hade en idé om att göra ett radioprogram om musik ur ett politiskt och delvis feministiskt perspektiv. Den första säsongen som hade premiär för snart tio år sedan fokuserade på att analysera kända låtar ur nya perspektiv. I första säsongen förekom exempelvis analyser av låtar med Nationalteatern, Sylvia Vrethammar och Marie Bergman.

Andra säsongen gav plats åt andra personligheter att ge sina analyser på musik också, bland annat Anders Borg och Mona Sahlin diskuterade musik i programmet den säsongen. Men, i övrigt så var formatet detsamma som i första säsongen.

Radioprogrammet sändes redan från början som tv-program också, men de blev inte riktigt lika uppmärksammade, åtminstone inte lika fort. Programmen hette då Tema: Pop och politik och var baserade på radioprogrammet även om formatet varierades lite. Först 2012 hade tv-serien med samma namn som radioprogrammet premiär och nu var formatet mer likt radioprogrammets lyckade format också. Dessutom var det nu producerat av samma redaktioner vilket också kan ha bidragit till den positiva effekten som blev.

Priser och utmärkelser

2011 vann radioprogrammet Stora Radiopriset i kategorin Årets Musikprogram. År 2013 vann programmet Ikarospriset för Årets Musikprogram inom Public Service. Utöver det har serien nominerats till en rad olika priser och utmärkelser och programmets popularitet verkar inte avta.