Om du inte vill bli popstjärna, men ändå är en duktig musiker som vill arbeta med musik så finns det en hel del alternativ. Dels så kan du söka jobb som studiomusiker, utbilda dig till musiklärare eller så kan du ta din musik till en ny nivå och börja komponera musik till exempelvis film och tv. Nedan kan du läsa mer om hur du kan lyckas som kompositör.

Satsa på tv- och filmindustrin

Om du redan har kontakter inom industrin kanske du kan börja med att skapa egna filmer och egen musik till dem med hjälp av dina kompisar. Kanske känner du redan folk som kan tänka sig att stå framför kameran, skriva manus, sköta all teknik, fixa redigeringen och liknande. Om så är fallet är det bara att sätta igång och spela in filmer eller kortare serier och slänga upp dem på Youtube till exempel.

Du kan också börja i en annan ände, exempelvis genom att själv ta kontakt med produktionsbolag i Stockholm eller i andra delar av Sverige också för den delen. På det sättet kan du höra dig för om vad de har för projekt på gång och kanske komponera musik speciellt för dem. Om inte annat kan det vara en bra idé att knyta nya kontakter som kan hjälpa dig slå igenom.

Om du letar efter inspiration behöver du inte kolla långt borta, lyssna bara på Ludwigs filmmusik till exempel. Genom att undersöka hur andra har gjort kan du både hitta ny inspiration och få bra vägledning i ditt fortsatta arbete. För visst når filmmusiken längre än till biograferna, åtminstone ibland.

Viss typ av filmmusik har fått stort genomslag och fortsätter spelas även när filmerna inte sänds på biograferna längre. Ett praktexempel på det är Astrid Lindgrens filmer och musiken i filmerna. Nästan alla filmerna har minst ett spår som fortsatt spelas även utanför biosalongerna. Ett annat liknande exempel är musiken från Disneys alla filmer, den spelas inte bara i nöjesparkerna kopplade till Disney utan musiken är väldigt spelad annars också.

Avslutande tips

Som vanligt inom alla industrier och något som de flesta musiker är ordentligt drillade med är att övning ger färdighet. Desto mer filmmusik och/eller musik för tv du komponerar, desto bättre blir du. Om du lär dig mer om industrin och mediet som helhet blir det också lättare att åstadkomma bra musik som fungerar extra bra för just tv och/eller film. Det kan också vara lärorikt att göra studiebesök hos större produktionsbolag eller tv-studior för att få en inblick i hur deras vardagliga arbete fungerar om du inte är bekant med det sedan tidigare.

Annars är det bara att sätta igång, ge järnet, öva och inte ge upp även om de första produktionsbolagen tackar nej eller om filmerna inte får stort genomslag på en gång.