Är scenkläder en del av musiken eller är det en effekt av vilken musikstil gruppen framför? Måste ett rockband se ut på ett specifikt sätt eller kan de se ut som de vill? Hur mycket frihet har artisterna själva i frågan om sina scenkläder?

Om scenklädernas betydelse för artister

Hur mycket scenkläderna betyder varierar mellan olika artister. Vissa artister hävdar att de inte alls reflekterar över sina scenkläder, medan andra lägger stor vikt vid hur de ser ut och vad deras kläder uttrycker. Några artisters scenkläder är mer som maskeradkläder, om du letar efter inspiration och/eller maskeradkläder, klicka på länken. Och andra har jeans och t-shirt som vem som helst. Vissa menar att det varierar beroende på vilken genre musiken som bandet spelar tillhör också, det ligger kanske något i det, åtminstone verkar det som om vissa musikstilar förväntas se ut på vissa sätt. I schlagervärlden och i glamrockvärlden finns det specifika förväntningar på att banden ska vara klädda på ett mer extremt sätt till skillnad från förväntningarna på en singer/songwriter eller liknande.

 

Några exempel

Här följer två grupper som har varit omtalade för sina kläder. Det finns naturligtvis en hel del andra exempel på grupper vars scenkläder chockat eller påverkat de som sett dem också. Men, här är två exempel som båda råkar ha kopplingar till melodifestivalen och schlagervärlden, även om deras scenkläder ser väldigt olika ut och den ena gruppen bara varit med vid ett tillfälle.

ABBA

För den här gruppen var det viktigt att välja sina scenkläder med omsorg, med ABBA så handlade det ofta minst lika mycket om hur de såg ut som hur de lät, även om det för dem själva kanske var viktigare hur de lät än såg ut. Det blev med tiden förknippade med att ha intressanta scenkläder som ofta var moderiktiga och som stack ut lite. Vi har sett dem i allt ifrån paljetter till fjädrar, jeans och kortkort. De passade gruppen bra att ha scenkläder som gick att anpassa efter vilken miljö de spelade i och vad syftet med spelningen var. Numera skymtar de ofta fram i ganska ”vanliga” kläder, men så uppträder de inte längre som grupp heller.

Dismissed

Ett annat band som har fått mycket uppmärksamhet baserat på sina scenkläder är Dismissed, när de var med i melodifestivalen kretsade mycket snack om deras scenkläder. Och deras scenkläder sticker verkligen ut, inte på samma sätt som för ABBA, eftersom de inte använder sig av modetrender på samma sätt. Däremot leker de med normen om hur vissa plagg är kopplade till ett specifikt genus, vilket har skapat en hel del skriverier. Samtidigt så passar det bandets stil och musiken som de spelar. De hade förmodligen inte fått samma genomslag om de hade haft ”vanliga” kläder som scenkläder.