En av Sveriges kanske mest kända kompositörer och musiker genom tiderna. Det finns mycket att skriva om Ted Gärdestad, här kommer ett axplock i alla fall.

Ted och Kenneth Gärdestads musik

Ted Gärdestad skrev musiken till alla sina låtar själv. Texterna till låtarna skrev hans bror Kenneth Gärdestad. De har gett Sverige många oförglömliga låtar. Många av låtarna spelas fortfarande både i media och på skolavslutningar och andra liknande tillställningar. Och för bara ett par år sedan släpptes en hyllningsskiva där Sveriges artistelit sjöng Ted och Kenneths låtar. Dessutom kom en biografisk film om Ted Gärdestads liv i år. Filmen har fått en del kritik och Teds barn har inte varit helt överens med filmbolaget, men publiken har uppskattat filmen.

Bröderna Gärdestad började sin officiella musikaliska bana med att valsa in på skivbolaget Polar Music och bad om att få spela en låt, det fick de, lite motvilligt och snart upptäcktes Ted Gärdestad. Ted var då femton år gammal. Han hade förvisso medverkat i tv och annan media innan dess, men det var först i och med kontakten med Polar Music som karriären tog fart på allvar.

Mellan åren 1972-1978 släppte Ted Gärdestad fem album på Polar Music. Ted Gärdestad tävlade dessutom i svenska melodifestivalen fyra gånger och i Eurovision en gång efter vinsten på hemmaplan med Satellit.

Debuten Undringar

Debutalbumet Undringar släpptes 1972, det innehåller klassiska Gärdestads låtar som Jag Vill Ha En Egen Måne med flera. Albumet fick ett stort genomslag och det blev en del av Ted Gärdestad (och Kenneth Gärdestads) genombrott.

Om Ted Gärdestad

Ted Gärdestad föddes 1956 och dog 1997. Han komponerade sin första låt ”Sollentunavalsen” redan på 60-talet och var med i tv ett par år senare. Detta var innan han slog igenom som artist när han var femton. Han växte upp i Sollentuna tillsammans med sina föräldrar och sina bröder. Han blev i och med sitt tidiga stora genomslag känd tidigt. Något som påverkade honom och hans välmående negativt med tiden.

Han var gift med Lotta Ramel (dotter till Povel Ramel, en annan stor svensk artist) under två år på 70-talet. Ted hade generellt ett ganska omskrivet kärleksliv till följd av att han blev känd så tidigt i sitt liv. En annan anekdot från hans liv som i omgångar varit väldigt omtalad är triangeldramat som involverade Björn Borg och Helena Anliot. Det sägs att låten Helena är skriven till Helena Anliot och att både Ted Gärdestad och Björn Borg var förtjusta i henne. Björn Borg blev tillsammans med Helena och omkullkastade Teds kärleksdrömmar.

Ted Gärdestad var psykiskt sjuk och de sista levnadsåren har Kenneth Gärdestad beskrivit som oerhört påfrestande för Ted. Ted dog endast 41 år gammal genom att hoppa framför ett tåg.

Men, hans musik lever kvar fortfarande och den kommer förmodligen spelas länge till.