Det brittiska pojkbandet som tog världen med storm på 50-talet. Fast, vad hände på slutet? Och hur påverkade grupprocessen bandets uppgång och fall?

Början på slutet

I mitten på 60-talet när bandet var mer än väl etablerat och redan hade uppnått enorma framgångar. Framgångar så stora att de inte längre kunde genomföra en enda spelning utan att publiken skrek sig hesa och störde både varandra, omgivningen och gruppen. Dessutom var gruppen under mycket press från både fansen och produktionsbolaget, vilket verkligen inte gjorde saken lättare och som började slita ut gruppen. Sagt och gjort så blev bandet tvungna att sluta turnera och genomföra live-spelningar. I samband med det här funderade George Harrison på att lämna bandet, men han blev kvar efter omfattande övertalningar.

Nu trodde de flesta inblandade att allt skulle lugna ner sig, åtminstone lite.

Bandet fokuserade på att spela in plattor så som Revolver, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band och så småningom även The White Album, men slitningarna i gruppen kvarstod. Även om pressen hade avtagit åtminstone lite.

Vara sig själv i en grupp

I arbetet med Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band kläckte Paul McCartney idén om att alla medlemmarna i bandet under varsin låt skulle ikläda sig rollen som Sgt. Pepper. Det här var ett sätt för medlemmarna att få underhålla sin egen kreativitet och hitta tillbaka till sin egen identitet som musiker. Eftersom de vid det här laget var mer förknippade med att vara The Beatles än att vara fyra individuella duktiga musiker. Skivan blev en fantastisk framgång både för gruppen och medlemmarna i gruppen. Men, det dröjde inte länge förrän nästa spricka i bandet började krackelera. Även om de hann med en lyckad resa till Indien som enligt utsago ska ha förstärkt gruppkänslan igen så fanns det tecken på att gruppen inte mådde särskillt bra. Och under arbetet med The White Album lämnade Ringo Starr bandet en period på grund av alla konflikter. Dessutom spelade de inte längre in sina låtar tillsammans nödvändigtvis, utan den enskilde musikern som hade kommit med idén till låten spelade själv in låten genom att addera instrumenten efterhand. Något som också skapade sprickor och konflikter inom gruppen, eftersom alla inte fick vara med och spela i samma utsträckning längre.

Efter brytpunkten

Enligt experterna var The White Album och Ringo Starrs tillfälliga avhopp det som blev brytpunkten och som bara eskalerade innan bandet till slut gick åt olika håll. Om det stämmer eller inte vet de bara själva. Men, det kan absolut läsas som en bidragande orsak att de förändrade sina arbetsvillkor och deras grupprocess. De tog dessutom in ytterligare en musiker till albumet Abbey Road som var arbetet efter The White Album. Men, konflikterna avtog inte för det, snarare tvärtom och det slutade som alla vet med att bandet splittrades. Frågan om varför ett band kan ha så mycket och omfattande konflikter kvarstår. Dock skadar det inte att arbeta medvetet med sitt band som grupp redan från början.